Историческа среща на върха на НАТО започна днес в литовската столица

...
Историческа среща на върха на НАТО започна днес в литовската столица
Коментари Харесай

Срещата на върха на НАТО: Засега Украйна няма да получи официална покана за членство

Историческа среща на върха на НАТО стартира през днешния ден в литовската столица Вилнюс. Часове преди началото Турция подвигна ветото си върху присъединението на Швеция и по този начин тя ще стане 32-рата страна членка на Алианса, съобщи bTV.
 Прочетете още
Относно участието на Украйна – НАТО ще очертае „ път на промени “ за Украйна, с цел да може тя да се причисли към Алианса, само че няма да приема график за участието ѝ във военния съюз. Генералният секретар Йенс Столтенберг разгласи, че Киев няма да стане член, до момента в който бушува война, и че срещата на върха във Вилнюс няма да насочи публична покана.

Сигналите от съдружниците ядосаха Володимир Зеленски, който на път към Вилнюс дефинира като невиждана и неуместна неналичието на времева рамка за покана и за участие на Украйна.
 
„ Изглежда, че няма подготвеност нито Украйна да бъде поканена в НАТО, нито да стане член на Алианса. Това значи, че се оставя времеви прозорец да се търгува участието на Украйна в НАТО в договаряния с Русия “, разяснява украинският президент.

Ще има ясни условия към Киев, преди да се причисли към Алианса, сподели и министър председателят на България Николай Денков, който показва страната ни на срещата.

„ Докато Украйна се намира в положение на война със съседа страна, няма да бъде призната, само че ще са ясни изискванията, при които тя ще бъде призната вероятно “, разгласи Денков.
 
На срещата се ревизират и трите нови районни проекта за защита, които включват Черно море. Ако се наложи, 300 000 бойци да могат да бъдат разположени до 30 дни по Източния фланг. Пред българските медии министър председателят акад. Николай Денков изясни: „ За първи път след Студената война имаме образуване на такива районни проекти, които да приготвят страните при вероятно нахлуване от Изток “.

В България Не се чака втора бойната група на НАТО. Междувременно Алиансът остро осъди желанията на Русия да разположи нуклеарни оръжия в Беларус, само че оправда решението на Съединени американски щати да доставят на Киев касетъчни муниции.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР